„Teżetki” na targach cukierniczych „Expo Sweet”

W dniu 28 lutego 2018 roku uczniowie klas II TŻ, I TŻ, III K Zespołu Szkół Powiatowych w Przasnyszu uczestniczyli w targach cukierniczych ,,Expo Sweet” w Warszawie . ,,Expo Sweet” są to największe targi cukiernicze w Polsce .

Tego dnia zorganizowane były różne warsztaty kawowe. Mogliśmy uczestniczyć w szkoleniu ,,Od ziarenka do filiżanki – przygoda z geishą”.

W programie przewidziane również były pokazy i wydarzenia,  m.in. warsztaty                ,, Deser w 5 minut przy użyciu nadzień cukierniczych Lauretta’’, wypiek rogali z nadzieniem z białego maku. Z dużym zainteresowaniem uczniowie podziwiali wystawę ,,wiosenne-letnie inspiracje”, pokaz produkcji lodów marcepanie przy użyciu maszyn do inkrustacji. Na wielu stanowiskach mogliśmy spróbować wyrobów cukierniczych oraz lodów o różnorodnych smakach i kształtach, sorbetów, galaretek czy gofrów sporządzonych z różnego typu dodatkami od bitej śmietanki przez kolorowe posypki dekoracyjne, aż do kremów smakowych.

Inną atrakcją dla uczniów było spotkanie sławnych osób. Na wystawie Sheller ICE CREAM spotkaliśmy Pana Kurta Shellera, powitał nas przesympatycznym uśmiechem. Mogliśmy również zobaczyć Panią Joannę Klimas-Profus, która jest mistrzynią WEDLA malującą obraz wykonany z czekolady. Na targach jako uczestnik pojawił się  również Pan Joseph Seeletso znany z programu TOP CHEF. 

Opiekunami wycieczki byli : Agnieszka Olbryś, Aldona Włodarczyk, Katarzyna Goś-Góralczyk i Zofia Janowska.